Miksi valita kirjanpidolle kiinteä hinnoittelu?

Miksi valita kirjanpidolle kiinteä hinnoittelu?

Jaa artikkeli: 

Digitalisaatio mullistaa yritysten taloushallintoa ja tapoja hoitaa kirjanpitoa, joten myös kirjanpidon hinnoittelu on murroksessa. Rutiinitöiden automatisoituessa ja sähköisten järjestelmien sujuvoittaessa arkea tilitoimiston rooli on muuttunut tositteiden käsittelijästä yrittäjän sparraajaksi ja tärkeisiin asioihin keskittymisen mahdollistajaksi.

Tämä muutos heijastuu myös siihen, kuinka kirjanpitoa hinnoitellaan. Ennen suosittu tapa perustaa hinta tositteiden määrään on muuttunut vanhanaikaiseksi, kun valtaosa tapahtumista siirtyy automaattisesti taloushallinnon järjestelmään, ja fyysiset kuititkin saa kätevästi prosessoitua suoraan matkapuhelimella.

Monet tilitoimistot tarjoavat nykyään palveluitaan joko tuntihinnalla tai kiinteällä kuukausimaksulla tai näiden yhdistelmällä. Yrittäjän voi olla vaikea vertailla eri palveluita ja hinnoittelumalleja. Oikea päätös syntyy, kun ymmärtää omat tarpeensa - sekä nykyiset että tulevat - ja valitsee tarpeeksi kattavan palveluvalikoiman.

Kirjanpidon kiinteä hinnoittelu auttaa ennakoimaan kuluja

Kirjanpidon hinnoittelumallin valinta ei ole välttämättä helppoa. Voi olla vaikea arvioida, kuinka paljon tositteita ja erilaisia tarpeita yrityksen arjessa syntyy, etenkin jos yritys on kasvuvaiheessa tai liiketoiminnassa tapahtuu muutoksia.

Kirjanpidon kiinteä kuukausihinta saattaa aluksi vaikuttaa verrattain korkealta, mutta se saattaa hyvinkin olla taloudellisin vaihtoehto. Tuntiperusteisessa veloituksessa kannattaa aina ottaa tuntitaksan lisäksi huomioon se, kuinka paljon tehtävien hoitamiseen kuluu aikaa. Tuntihinnat eivät siis ole suoraan vertailukelpoisia keskenään.

Jos harkitset tuntiperusteista kirjanpidon hinnoittelua, kysele tilitoimistoltasi tarkkaan siitä, millaisia määriä työtä kirjanpidon parissa on odotettavissa. Avoin keskusteluyhteys on tärkeä, jotta saamissasi laskuissa ei ole mukana yllättäviä lisärivejä.

Helpoin tapa välttyä ikäviltä yllätyksiltä ja lisäkuluilta on valita kiinteä hinnoittelu kirjanpidon palveluille. Kirjanpidon kiinteän kuukausihinnoittelun merkittävin hyöty on juuri kulujen ennakoitavuus: kuukausi- ja vuosibudjetti on helpompi tehdä, kun tärkeät kulut ovat tiedossa jo ennalta.

Mitä kirjanpidon kiinteään hinnoitteluun kuuluu?

Jos mietit kiinteään kuukausihinnoitteluun siirtymistä, kannattaa selvittää tarkkaan mitä palveluun tarkalleen ottaen kuuluu. Kiinteä hinta saattaa nimittäin tarkoittaa monenlaisia asioita, ja määritelmä muuttuu palveluntarjoajan mukaan.

Mitä kiinteään hintaan sisältyy? Millainen määrä asioita tapahtuu kuukaudessa ja mitä tapahtuu, jos tarpeita onkin enemmän kuin on suunniteltu? Laskuttaako tilitoimisto ylimääräisistä kysymyksistä?

Erityisen tärkeää on selvittää, kuuluvatko tilinpäätöksen ja veroilmoituksen tekeminen paketin hintaan. On ikävä yllätys, jos tärkeimmät ja suuritöisimmät tilitoimiston palvelut veloitetaankin erikseen. Tällöin myös kulujen ennakointi muuttuu vaikeammaksi.

Meillä Tonavalla kirjanpidon palveluiden kiinteään hintaan kuuluvat peruskirjanpidon lisäksi aina myös tilinpäätös ja veroilmoitukset. Lisäksi olemme apunasi ja neuvomme askarruttavissa asioissa sähköpostitse ja puhelimitse aina kun sitä tarvitset. Etsimme myös jatkuvasti kohtia, joita automatisoimalla säästyy paitsi aikaa myös rahaa.

Millaisille yrityksille kirjanpidon kiinteä hinnoittelu sopii?

Kirjanpidon kiinteä hinnoittelu sopii hyvin päätoimisille yrittäjille ja toimintansa vakiinnuttaneille pk-yrityksille, joiden arjessa saattaa kertyä yllättävänkin paljon tositteita. Jos yritys on kovassa myllerryksessä ja tulevaisuudesta on vaikea tehdä edes valistuneita arvauksia, voi olla viisaampaa valita tuntihinnoittelu.

Kiinteä hinnoittelu sopii kuitenkin erinomaisesti yrityksille, joilla on odotuksia kasvusta. Kiinteä hinnoittelu tarjoaa ennakoitavuuden lisäksi myös liikkumavaraa, ja sopimuksesta neuvotellessa kannattaa keskustella myös tulevaisuuden näkymistä ja siitä, miten valitut palvelut skaalautuvat liiketoiminnan kasvaessa.

Kun mietit yrityksellesi sopivinta taloushallinnon kumppania, kannattaa miettiä sopivan hinnoittelumallin ja hinnan lisäksi myös kumppanin palveluvalikoimaa: pystyykö tilitoimisto auttamaan ongelmatilanteissa tai sparraamaan sinua kasvuvaiheissa? Tilitoimisto on osa yrityksesi tiimiä, joten se kannattaa valita harkiten ja tarpeisiin perustuen, eteenpäin katsoen.

Lue myös: Millainen tilitoimisto sopii juuri minun yritykselleni? 5 vinkkiä tilitoimiston valintaan

 

Tonava on paljon muutakin kuin tilitoimisto. Haluamme olla vastuullinen taloushallinnon kumppani, joka auttaa sinua kaikissa yrityksen tärkeissä kasvuvaiheissa ja -tilanteissa. Tutustu palveluihimme täältä tai jätä yhteydenottopyyntö täältä. Voit myös olla suoraan yhteydessä Pasi Rissaseen, 050 389 8713.

Seuraa meitä

Avoimet työpaikat

Katso vapaat paikat
©Tonava Group Oy 2022

Ota yhteyttä