Harjoitteluaika ja työllistyminen Tonavalle

Kategoria:

Tilitoimisto I Yleinen

Tiemme kohtasivat Tonavan kanssa syksyllä 2021, kun alkoi viimeisen harjoittelupaikan etsiminen ennen valmistumista merkonomiksi. Palkanlaskennan paikan löytäminen olisi opettajani sanoin todella hankalaa. Tähän vaikutti eniten pandemiasta johtuva etätyöskentely. Toimistoilla olisi todennäköisesti tyhjää eikä kukaan haluaisi lisää ”päänvaivaa” opiskelijoista. Tästä hieman huolestuneena lähdin nopealla tempolla hakemaan ihan joka ikiseen tilitoimistoon lähialueella ja laajensin hakua aina pidemmälle. Loppujen lopuksi lista oli yli 30 firman pitkä. Listalle mahtui niin jättiläisfirmoja kuin yhden miehen yrityksiä.

Lopputulos oli arvattavissa. Vain reilu kymmenestä firmasta vastattiin edes jotain, lopuista ei koskaan kuulunut mitään. Viiteen paikkaan sain haastattelukutsun ja tämä oli jo positiivinen toteuma. Asiat lähtivät etenemään intensiiviseen tahtiin ja kaikki nämä viisi haastattelua oli samalla viikolla, yksi per arkipäivä. Tonavan haastattelu oli tiistaina, eli olin kerennyt käymään yhdessä paikassa ennen sitä.

Saavuin toimistolle ja ilmapiiri oli miellyttävä. Haastattelu sujui hyvin ja sain jo siinä kohtaa ymmärtää, että paikka olisi hyvin todennäköisesti saatavilla. Halusin kuitenkin käydä myös muissa paikoissa, joihin olin sopinut haastattelun. Nukuttuani yön yli oli kuitenkin tunne, että tämä kannattaa ottaa vastaan, eikä muihin paikkoihin meneminen tuntunut järkevältä. En tiedä mikä se tunne oli, mutta se sai minut perumaan muut haastattelut ja soittamaan Tonavalle, että ottaisin paikan vastaan.

Kokemuksia harjoitteluajalta ja työntehtävistä

Harjoittelun alkamisajankohdaksi sovittiin tammikuu 2022. Pohjalla minulla oli koulun teoriaopetusjakso, joka oli pituudeltaan 6 viikkoa. Tarkoituksena oli, että olisin toimistolla palkanlaskijan oppityttönä, eikä sen tarkempaa suunnitelmaa ollut harjoittelun toteuttamisesta. Tekisin hänen kanssaan töitä ja oppisin järjestelmän käyttöä sekä palkanlaskentaa käytännössä toukokuun loppuun asti. Sain aina vastauksen, jos en jotain ymmärtänyt ja päivät rullasivat mielekkäästi.

Tehtäviin kuului kaikkia palkanlaskennan vaiheita, kuten esimerkiksi perus palkkalaskelmien muodostamista, lomien käsittelyä, työehtosopimuksiin tutustumista, erillisilmoituksia ja Kela-hakemuksia. Pääsin tekemään laajasti kaikkia erilaisia tehtäviä asteittain, kun edelliset helpommat jutut tulivat tutuiksi.

Toimistolla oli aina vaihtelevasti porukkaa, välillä tupa oli täynnä ja välillä oli hiljaista. Työkavereiden kanssa on aina ollut mukavaa tehdä töitä ja kuunnella työn ulkopuolisiakin tarinoita kahvitauoilla ja lounastaessa. Vilinää päiviin lisäsivät myös toimistokoirat. Ei tullut koskaan sellaista oloa, että porukkaa kiukuttaa tulla töihin tai olisivat ylirasittuneita. Kaikilla on huonompia päiviä, mutta yleisilmapiiri on koko ajan ollut positiivinen.

Työllistyminen Tonavalle harjoitteluajan jälkeen

Harjoittelun alkumetreiltä asti oli puhetta, että töitä olisi tarjolla myös harjoittelujakson päätyttyä. Olin tottakai mielissäni, että saan jatkaa paikassa, jossa on tullut asiakkaat, henkilökunta ja käytännöt tutuiksi. Näinpä tehtiin sopimus ja työharjoittelu muuttui sulavasti työsuhteeksi. Olin jo omaksunut tehtävät harjoittelun aikana, joten suurta muutosta ei tapahtunut. Rupesin ottamaan enemmän vastuuta ja kontaktia asiakkaisiin. Uusia tilanteita tulee kuitenkin jatkuvasti, paljon on opittu ja paljon on vielä opittavaa!

Millainen työkulttuuri Tonavalla on?

Työkulttuuri Tonavalla on mielestäni rento. Kaikki ovat avuliaita ja apua saa joka tilanteessa. Jos ei henkilö itse pysty auttamaan, on kuitenkin tieto siitä, kuka osaa. Joustavasti saa aikaa omille menoille tarvittaessa. Koen, että työkavereiden kanssa päällimmäinen fiilis on aina hauskuus. Voi heittää vitsiä ilman filtteriä, eikä tunnu siltä, että joku katsoo pahalla. Vaikka enimmäkseen ollaan kaikki etätöissä, niin toimistolla tulee kuitenkin käytyä noin kerran viikkoon sosialisoitumassa. Toki etäpäivinäkin soitellaan useampaankin kertaan työjuttuihin liittyen, ettei nekään päivät siis yksinäisiä ole ollenkaan. Yhteishenkeä ja fiilistä kohottamassa on myös säännöllisin väliajoin järjestettävät virkistyspäivät.

Artikkelin on kirjoittanut Anna Palm. Katso Tonavan urasivut täältä. Kiinnostaisiko sinua ura Tonavalla ja tulla osaksi huippujengiämme? Seuraa meitä Facebookissa, Instagramissa ja Linkedinissä, niin tiedät heti, kun haemme jälleen uusia työntekijöitä.