Ida Hulkko rakentaa tulevaisuuttaan yrittämällä

Kategoria:

Sähköinen taloushallinto I Tilitoimisto I Yleinen

Huippu-uimarin mielestä urheilussa ja yrittäjyydessä on paljon samaa.

Yrittäjyys tuli uimari Ida Hulkon elämään urheilun myötä. Suomen valovoimaisimpiin urheilijoihin kuuluva tamperelainen huomasi, että urheilijan palkkioiden, yrityskumppanuuksien ja muiden tulojen pyörittäminen alkoi aiheuttaa stressiä.

”Oman yrityksen perustaminen oli minulle taloudellisesti järkevämpää kuin urheilijarahaston käyttäminen. Oli myös yksinkertaisempaa, etteivät tulot olisi enää sikin sokin eri paikoissa”, hän kertoo.

Suomen ennätyksiä moneen kertaan rikkonut uimari perusti oman yrityksensä Ida Hulkko Oy:n vuoden 2022 alussa. Ensimmäinen yrittäjyysvuosi on mennyt yrittämisen haltuun ottamisessa ja yrittäjyyden tarjoamiin mahdollisuuksiin tutustuessa.

”Tässä sitä nyt ollaan. Tästä innostuneena olen lähtenyt oikealle yrittäjyyden polulle.”

Langat omissa käsissä

Ida löytää paljon yhtäläisyyksiä urheilun ja yrittämisen väliltä. Molemmissa pitää olla aina hereillä tilanteessa ja kuunnella itseään herkällä korvalla.

”Oma yritykseni toimii paljon sisällöntuotannon ja markkinoinnin ympärillä. Siinä pitää olla koko ajan on top of the game. Ei voi jäädä liikaa istumaan ja odottelemaan, että joku idea iskee”, hän kuvailee.

Idan mukaan parasta yrittäjyydessä on lankojen pitäminen omissa käsissä. Kun tuloja tulee niin kilpailemisesta, yrityskumppanuuksista, sosiaalisen median yhteistöistä kuin erilaisista esiintymisistä, tuo mielenrauhaa tietää, että raha-asiat on hoidettu fiksusti.

”Joka ikinen vuosi pelkäsin, että olen tehnyt jonkun virheen jossakin urheilijarahastoon liittyvässä asiassa ja minua epäillään veropetoksesta”, hän muistelee nauraen. ”Tonavan kanssa yrittäjyys on tosi helppoa, kun kirjanpito pysyy hallussa ja pystyn aina pyytämään apua.”

Ida tunnustaa, ettei tiennyt yrittäjyydestä juuri mitään ennen yrityksen perustamista. Tonavalta hän sai paljon tukea ja neuvoja käytännön asioihin ja oikean yhtiömuodon valitsemiseen.

”Minulla on Tonavalla yhteyshenkilö, joka on aina perillä siitä missä mennään. Saan häneltä tarkkaa tietoa ja perusteluja, että voin tehdä omia valintojani. Se on ollut itselleni tosi tärkeä ja korvaamaton apu.”

Ida kertoo, ettei yrittäjyys lopulta ollutkaan niin hankalaa kuin hän alun perin pelkäsi. Kirjanpitäjä on tukena yrityksen talousasioissa, ja laskutuksen ja kuittien hoitaminen sähköisesti helpottaa urheilijan kiireistä arkea.

”Ensimmäinen ajatukseni yrittäjyydestä oli, että minulla on ihan hirveä kasa papereita, joita pitää pitää kansiossa ja faksata eteenpäin. Sitten minulle sanottiin, että tässä on tämä Netvisor, teet kaiken puhelimella tai läppärillä. Silloin tiesin, että tästä kyllä selvitään”, hän kertoo ja repeää nauruun.

Yrittäjyys on urheilijalle valmistautumista tulevaan

Urheilu on edelleen Idan ykköstyö. Markkinointi- ja esiintymistyöt sekä yrityksen arkeen liittyvät tehtävät hoidetaan aina harjoittelun ja palautumisen ehdoilla.

Yrittäjyys on Idalle ensisijaisesti valmistautumista urheilu-uran jälkeiseen elämään. Hänen mielestään urheilusta saatuja kontakteja ja sosiaalista pääomaa kannattaa hyödyntää jo kilpauran aikana. Silloin tulevalle rakentuu hyvä pohja.

”Pikku hiljaa yritän saada tästä pienen lumipallon, jota voi sitten jo urheilu-uran aikana kasvattaa isommaksi. Ehkä silloin se entisen urheilijan identiteettiongelmakaan ei ole niin suuri”, hän pohtii.

Urheilu-uran jälkeinen aika on monelle ammattilaiselle hankala paikka. Ida myöntää, että ei vielä tiedä, mitä aikoo tai haluaa tehdä kilpauran jälkeen. Jonkinlaisessa roolissa siinä tulevat kuitenkin olemaan nuorten urheilijoiden auttaminen ja yrittäjyys.

”On tosi vaikea korvata sitä urheilusta saatua tunneskaalaa. Ehkä yrittäjyys on oma mahdollisuuteni löytää urheilu-uran jälkeen sellaisia asioita, nimenomaan monikossa, jotka muodostavat yhdessä sellaisen kokonaisuuden, joka täyttää urheilun jälkeensä jättämää aukkoa.”

Vaikka uimarin fokus onkin vielä urheilussa, on yrittäjyys kuitenkin vienyt mennessään: hän on jo perustanut toisenkin yrityksen, tällä kertaa yhdessä avopuolisonsa kanssa. Stipendiurheilijat Oy tukee nuoria urheilijoita ulkomaisiin yliopistoihin hakemisessa.

Yrittäjyydestä haaveilevia Ida kannustaa tarttumaan toimeen. Jos hommasta ei tulekaan mitään, aina voi todeta ainakin kokeilleensa.

”Jos on vähänkään sellainen fiilis, että pitäisikö, niin sitten pitäisi. Enemmän minua harmittaisi, että en olisi uskaltanut ja katuisin sitä sitten myöhemmin.”

Me Tonavalla kannustamme urheilijoita miettimään miten eri keinoin voisi tienata jo urheilu-uran aikana ja sen jälkeen. Aktiivisen urheilu-uran päätyttyä urheilija voi jatkaa näiden asioiden tekemistä, mitkä ovat lähellä sydäntä. Ole rohkeasti yhteydessä!