Laadukas taloushallinto on vahvan kasvuyhtiön peruskivi – 7 vinkkiä investoreille

Kategoria:

Sähköinen taloushallinto I Tilitoimisto I Yleinen

Slush alkoi taas ja innostumme upeista innovaatioista ja loistavista tiimeistä. On helppoa hurmaantua isoista visioista ja energiasta, mutta ennen kuin teet lopullisen sijoituspäätöksen ja lähetät rahasi, on tärkeää tehdä huolellinen perehtyminen sijoituskohteesi talouden pitoon. Kirjanpito, palkanlaskenta & HR, raportointi, rahoitus, verotus ja lakiasiat, kaikki tärkeitä toimintoja. Kasvuyhtiön tie on aina kuitenkin pomppuinen, näihin pomppuihin saat kuitenkin vaimennusta, kun yhtiön taloushallinto on kokonaisuudessaan hyvissä käsissä.

1. Varmista riittävä taloudellinen osaaminen

Tiimi on puolet kasvuyhtiön arvosta. Kun talous on kaikkien kasvuyhtiöiden kivijalka, on sijoittajana sinun hyvä varmistaa, että sijoituskohteellasi on vahva osaaminen myös tällä osa-alueella. Et halua, että rahat loppuvat yllättäen tai oma pääoma on negatiivinen heti alussa. Testaa tiimin talousosaamista esittämällä kysymyksiä kuten:

  • Mikä on yrityksen burn rate?
  • Mitkä ovat asiakashankinnan kustannukset (CAC)?
  • Milloin seuraava rahoituskierros pitää tehdä?

Näillä kysymyksillä varmistat, että tiimillä on realistinen ymmärrys liiketoiminnan tuloista ja menoista sekä kassavirrasta.

2. Raportointi kertoo liiketoiminnan olennaisista mittareista

Hyvä talouden raportointi tarkoittaa muun muassa, että yritys kykenee hahmottamaan liiketoimintansa olennaiset piirteet avainlukujen kautta. Avainlukujen muutosten analysointi kertoo siitä, miten hyvin yritys ymmärtää liiketoimintansa dynamiikan. Kysy:

  • Miten raportointi on järjestetty tai tullaan järjestämään?
  • Mitkä ovat tärkeimmät tunnuslukusi?
  • Kuinka usein sijoittajana saat näitä raportteja?

Jos avainluvut ja niiden muutokset eivät ole hallussa, tämä on sijoittajalle merkki siitä, että taloushallinnossa ja sen hahmottamisessa on parantamisen varaa. Tarvitaan ainakin hyvä taloushallinnon kumppani.

3. Sujuva ja automatisoitu taloushallinto säästää aikaa ja rahaa

Taloushallinto on tehokasta, kun se ei kuluta liikaa yrityksen aikaa tai resursseja. Nykyään monet toiminnot voidaan hoitaa mobiilisti ja automaattisesti, mikä tekee taloushallinnosta sekä tarkkaa että kustannustehokasta. Kysy:

  • Mitä kirjanpitojärjestelmää käytetään?
  • Kuinka paljon taloushallinto suunnilleen maksaa?

Moderni ja toimiva järjestelmä kertoo, että yritys on ajan tasalla ja valmis skaalautumaan.

4. Moderni tilitoimisto on kasvuyhtiön kumppani

Sijoituskohteellasi tulisi olla moderni tilitoimisto, joka tarjoaa aktiivista ja asiantuntevaa palvelua. Tilitoimisto voi auttaa monissa tärkeissä asioissa kuten esimerkiksi:

  • Rahoituskierrosten dokumentaatiossa
  • Cap tablen ylläpidossa
  • Tukien raportoinnissa
  • Sijoittajaviestinnän raporttien tuottamisessa

Tilitoimiston valinta on kasvuyhtiölle kriittinen päätös, ja hyvä kumppani tuo lisäarvoa myös sijoittajalle. Kannattaa valita kasvuyhtiöihin keskittyvä toimisto.

5. Tee huolellinen Due Diligence (DD)

Sijoituspäätöksen yhteydessä sinun tulee tehdä perusteellinen DD-prosessi. Modernit kirjanpitojärjestelmät mahdollistavat pääsyn kaikkeen taloudelliseen informaatioon, joten luvut ovat helposti tarkastettavissa. Kysy myös:

  • Mikä on yrityksen kirjanpidon ja taloushallinnon tilanne, onko kaikki olennaiset sopimukset ajan tasalla?
  • Onko kirjanpito ajan tasalla kuukausittain?
  • Mikä on oman pääoman tilanne ja kauanko se pysyy plussalla?
  • Onko osakassopimus (SHA) ajan tasalla vai tullaanko sitä muuttamaan?

Näin varmistat, ettei yrityksen taloushallintoon liity epämiellyttäviä yllätyksiä.

6. Kasvuyhtiössä tarvitaan usein osa-aikainen controller tai CFO

Nopeasti kasvavalla yrityksellä tulisi olla jo melko alkuvaiheessa osa-aikainen controller tai CFO, joka huolehtii talouden suunnittelusta kuten esimerkiksi rahoitussuunnitelmasta sekä tulos-, tase- ja kassavirtaennusteista. Tämä ammattilainen auttaa yritystä varmistamaan, että talous pysyy hallinnassa nopean kasvun keskellä ja rahoitus on jatkossakin turvattu.

7. Hyvä kirjanpitäjä on arvokas apu

Hyvä kirjanpitäjä on kasvuyhtiölle kultaakin arvokkaampi kumppani, joka auttaa varmistamaan, että taloushallinto on läpinäkyvää ja luotettavaa. Kysy:

  • Onko kirjanpitäjällä kokemusta kasvuyhtiöistä ja toimialastasi?
  • Onko kirjanpitäjän kanssa säännöllinen yhteydenpito?
  • Oletteko selkeästi sopineet mitkä ovat tilitoimiston tehtävät ja mitkä yhtiön?

Kirjanpitäjän tulee kuitenkin olla tehokasta ja liiketoimintaa tukeva, sillä liiallinen byrokratia voi jarruttaa kasvua.

Onnea matkaan Slushiin!

Toivottavasti löydät huikeita kasvuyhtiöitä, joilla on paitsi loistavat innovaatiot ja tiimit, myös vahva taloudellinen perusta.


Tonava Group auttaa investoreita ja kasvuyhtiöitä menestymään. Palvelemme enkelisijoittajia, family officeja ja sijoitusyhtiöitä varmistaen, että sijoituskohteiden talous on tehokkaasti ja ammattimaisesti hoidettu.