Ukrainan kriisi on herättänyt suomalaisissa ennennäkemättömän halun auttaa. Näin lahjoitat yrityksesi nimissä rahaa sodan uhreille.
Voiko yritykseni lahjoittaa rahaa Ukrainaan?
Yrityksesi voi tehdä lahjoituksen yleishyödylliseen tarkoitukseen, eli esimerkiksi hyväntekeväisyysjärjestölle tai katastrofirahastoon. Pienemmistä summista voi päättää yhtiön hallitus, suurempiin rahalahjoituksiin tarvitaan päätös yhtiökokoukselta.
Yrityksen tekemä rahalahjoitus ei ole vähennyskelpoinen tuloverotuksessa. Vain tulonhankkimisesta johtuvat menot ovat vähennyskelpoisia joitakin lakiin kirjattuja poikkeuksia lukuun ottamatta.
Vaikka myös tavaralahjoitukset ovat mahdollisia, raha on nyt paras tapa tukea Ukrainan kriisistä kärsiviä. Raha on nopein tapa auttaa, sillä rahalla voidaan hankkia juuri sillä hetkellä tärkeitä tarvikkeita. Tavaralahjoitukset sitovat avustusjärjestöjen arvokkaita resursseja ja pahimmassa tapauksessa päätyvät jäteongelmaksi kriisialueelle.
Miten teen lahjoituksen Ukrainaan yritykseni puolesta?
Valitse lahjoituksen kohde huolellisesti. Suosi luotettavaa ja laajat verkostot omaavaa järjestöä, joka saa avun perille nopeasti ja tilanteeseen nähden parhaalla tavalla. Helpointa ja varminta on lahjoittaa tunnetun kansainvälisen järjestön Suomen-organisaatiolle, joka ohjaa rahat oikeaan kohteeseen.
Jos teet lahjoituksen ulkomaiselle toimijalle, varmistu sen luotettavuudesta. Ota myös huomioon, että rahan siirtämisestä voi aiheutua kuluja.
Voit lahjoittaa esimerkiksi seuraavien toimijoiden kautta:
• Unicef
• Punaisen Ristin katastrofirahasto
• Pelastakaa lapset
• Kirkon ulkomaanapu
• Lääkärit ilman rajoja
Lisää luotettavia lahjoituskohteita löydät täältä.
Tonava on myös omalta osaltaan päättänyt lähettää rahallista tukea Ukrainaan. Avustus on tehty Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon.