Millainen tilitoimisto sopii juuri minun yritykselleni? 5 vinkkiä tilitoimiston valintaan

Kategoria:

Sähköinen taloushallinto I Tilitoimisto

Yrittäjä joutuu yrityksen alkutaipaleella tekemään paljon tärkeitä päätöksiä. Yksi merkittävimmistä arjen ja talouden pyörittämiseen liittyvistä päätöksistä koskee yrityksen kirjanpitoa. Valtaosa yrittäjistä päätyy ulkoistamaan kirjanpidon ammattilaiselle, mutta tilitoimiston valinta lukuisten tarjokkaiden joukosta voi aiheuttaa päänvaivaa.

Tilitoimiston valinnassa tärkeintä on tietää omat tavoitteet ja valita kumppani, jolla on oikeat digitaaliset työkalut ja joka on aina valmis auttamaan. Tässä kirjoituksessa annamme viisi hyvää vinkkiä tilitoimiston valintaan. Neuvoista on iloa myös silloin, kun pohdit tilitoimiston vaihtamista.

Näin valitset tilitoimiston: 5 vinkkiä

1. Pyydä henkilökohtainen kirjanpitäjä

Tarjoaahan tilitoimistosi sinulle henkilökohtaisen kirjanpitäjän? Kun asioit aina saman ihmisen kanssa, voit olla varma siitä, että yrityksesi ja tilanteesi on hänelle tuttu. Selvitä myös, kuinka nopeasti saat vastauksia, kun jokin askarruttaa ja kuinka usein kirjanpitäjäsi on sinuun yhteydessä kirjanpidon rutiinien tiimoilta.

On erittäin tärkeää, että kirjanpitäjäsi on aidosti kiinnostunut liiketoiminnastasi ja haluaa auttaa sinua menestymään. Oma kirjanpitäjäehdokas on hyvä tavata ennen lopullisen päätöksen tekemistä. Keskustelussa kannattaa kertoa avoimesti yrityksen tavoitteista, kysyä askarruttavia kysymyksiä ja tunnustella sopivatko kemiat yhteen. Suhde kirjanpitäjään on tärkeä: parhaimmassa tapauksessa saat vuosiksi eteenpäin kumppaniksesi yrityksesi tilanteen hyvin tuntevan ja aina apunasi olevan asiantuntijan.

2. Valitse sähköinen taloushallinto ja automatisoi rutiinit

Taloushallinnon sähköistäminen ja kirjanpidon rutiinien automatisointi helpottaa yrittäjän arkea ja vapauttaa kirjanpitäjän aikaa yrittäjän auttamiseen oikeasti tärkeissä kysymyksissä. Tarjoaahan tilitoimistosi nykyaikaiset työkalut ja käyttää niitä tehokkaasti?

Sähköisen taloushallinnon myötä säästät sekä aikaa että rahaa. Sähköisissä järjestelmissä pääset tarkastelemaan kirjanpidon raportteja reaaliaikaisesti sen sijaan että kirjanpitäjä ajaisi erikseen maksua vastaan raportit ja lähettäisi ne sinulle. Kuittien lisääminen ja maksujen hyväksyminen onnistuu sähköisten työkalujen avulla ketterästi myös kännykällä vaikka tien päältä.

Jos sähköinen taloushallinto on sinulle vielä vierasta, älä ujostele pyytää apua järjestelmien käyttämiseen tilitoimistoltasi. Onhan valitsemasi yritys valmis myös opastamaan sinua ohjelmien haltuunotossa ja kertomaan ymmärrettävästi uusista ominaisuuksista?

3. Paneudu hinnoitteluun

Tilitoimistoa valitessa tärkeä tekijä on myös hinta. Älä tuijota yksinomaan sinulle esitettyä summaa vaan selvitä, mistä tilitoimiston hinta oikeasti koostuu. Kannattaa kysyä, muodostuuko hinta tositteiden perusteella, kuuluuko tilinpäätös hintaan tai tuleeko sähköisistä järjestelmistä erillisiä maksuja.

Monet tilitoimistot tarjoavat palveluita joko tuntihinnalla tai kiinteällä kuukausimaksulla tai näiden yhdistelmällä.

4. Tutustu lisäpalveluihin

Kun mietit tilitoimiston valitsemista, tee lista asioista, jotka voivat tulla eteen yrityksesi taipaleella. Onko suunnitelmissa esimerkiksi vauhdikas kasvu, kansainvälistyminen tai vaikkapa yrityksen myynti sopivassa vaiheessa? Tarvitsetko mahdollisesti lakipalveluja tai apua rahoituksen järjestämisessä? Tarpeita miettiessä ei kannata pohdiskella vain nykyistä tilannetta vaan katsoa myös tulevaisuuteen ja miettiä erilaisia vaihtoehtoja.

Varmista, että tilitoimistosi osaa auttaa sinua kaikissa kasvuun ja muutoksiin liittyvissä tilanteissa ja tarjoaa laajan valikoiman erilaisia lisäpalveluja. Modernissa tilitoimistossa ei työskentele vain palkanlaskijoita ja kirjanpitäjiä vaan monipuolinen joukko liiketalouden ammattilaisia, jotka sparraavat sinua ja auttavat yritystäsi menestymään.

5. Pyydä referenssejä

Erilaisilla yrityksillä on omanlaisensa haasteet. Kannattaa varmistua siitä, että valitsemassasi tilitoimistossa on asiantuntemusta juuri sinun tarpeidesi palvelemiseen ja että kirjanpitäjäsi sekä muut ammattilaiset ymmärtävät liiketoimintasi mahdollisuudet ja haasteet.

Hyvä keino saada parempaa selkoa tilitoimiston asiantuntemuksesta on pyytää referenssejä. Millaisia kokemuksia muilla yrittäjillä on tilitoimiston tarjoamasta kirjanpidosta tai lisäpalveluista? Millaisiin ongelmiin he ovat hakeneet apua ja millaisia menestystarinoita on syntynyt? Erityisen hyödyllistä on, jos referenssit ovat samalta alalta tai yrityksistä joilla on samanlainen tilanne kuin sinulla. Referenssien lisäksi kannattaa kysyä yrittäjäkollegoiden kokemuksia ja mielipidettä ennen lopullisen valinnan tekemistä.

Etsitkö tilitoimistoa? Kilpailuta tilitoimistopalvelut ilmaiseksi 1 minuutissa osoitteessa revigo.fi.

Tonava on paljon muutakin kuin tilitoimisto. Haluamme olla vastuullinen taloushallinnon kumppani, joka auttaa sinua kaikissa yrityksen tärkeissä kasvuvaiheissa ja -tilanteissa. Tutustu palveluihimme täältä tai jätä yhteydenottopyyntö täältä. Voit myös olla suoraan yhteydessä Pasi Rissaseen, 050 389 8713.