Yrittäjän palkka: muista nämä viisi asiaa

Kategoria:

Tilitoimisto I Yleinen

Vaikka olisitkin perustanut yrityksen intohimosta alaasi ja aihepiiriisi, haluat varmasti nähdä työsi jäljet myös omalla pankkitililläsi. Yksi eniten suomalaisia yrittäjiä askarruttavista asioista on omistajayrittäjän palkka: miten sitä maksetaan, kuinka paljon palkkaa kannattaa nostaa ja miten verosuunnittelu tehdään viisaasti.

Vaikka yrittäjyys aiheuttaakin välillä päänvaivaa eikä yrittäjän palkanmaksu ole yksiselitteinen tai yksinkertainen asia, kokevat suomalaiset silti yrittämisen mielekkääksi. Tilastokeskuksen tutkimuksen mukaan 84 prosenttia yrittäjistä haluaa mieluummin työskennellä yrittäjänä kuin palkansaajana.

Yhtiömuodolla on väliä kun yrittäjä nostaa palkkaa

Yritystä perustaessa ja sen arkea pyörittäessä tärkeintä on miettiä, kuinka paljon itse tarvitset elämiseen rahaa ja kuinka paljon yrityksen toimintaan jää rahaa.

Yhtiömuoto määrittää pitkälti sen, miten yrittäjän palkanmaksu tapahtuu. Jos yritysmuotona on toiminimi, yrittäjä ei voi nostaa rahapalkkaa vaan tekee yrityksen tililtä nostoja, jotka kirjanpidossa merkitään nostoina yksityistilille. Näistä nostoista ei makseta tuloveroa, vaan yrittäjä maksaa ennakkoveroa koko verovuoden arvoitujen verotettavien tulojen perusteella.

Toiminimiyrittäjän kannattaa miettiä, missä vaiheessa olisi kannattavaa perustaa osakeyhtiö. Osakeyhtiössä yrittäjä voi maksaa itselleen palkkaa josta maksetaan ansiotuloveroa, luontoisetuja sekä yrityksen voitoista saatavia osinkoja, joita verotetaan osakeyhtiön nettovarallisuuteen perustuen sekä ansio- että pääomatulona.

Osakeyhtiön yrittäjän palkanmaksu: muista nämä asiat

Osakeyhtiössä yrittäjällä on monia erilaisia malleja maksaa itselleen rahaa joko palkkana tai osinkoina tai näiden yhdistelmänä. Ota nämä viisi seikkaa huomioon, kun mietit kuinka maksat itsellesi palkkaa osakeyhtiössä:

1. Nostatko rahan palkkana vai osinkoina?

Osakeyhtiössä yrittäjä voi nostaa itselleen palkkaa ja luontoisetuja sekä osinkoja yrityksen tuotosta.

Palkasta ja osingoista suoritetaan ennakonpidätys, minkä lisäksi palkasta maksetaan sivukuluja. Verosuunnittelun kannalta on kuitenkin tärkeää muistaa, että palkka on osakeyhtiölle vähennyskelpoinen meno, toisin kuin osinko.

Osinkojen verotus on Suomessa monimutkainen järjestelmä. Yritys maksaa tuloksesta 20 prosentin yhteisöveron, jonka jälkeen osingonsaajaa verotetaan tavalla, joka riippuu yrityksen nettovarallisuudesta sekä osakkaan pääoma- ja ansiotuloverotuksesta.

Siihen, millainen suhde palkkaa ja osinkoa on yrittäjälle paras, ei ole yksiselitteistä vastausta. Hyvä nyrkkisääntö on, että verosuunnittelun kannattaa perustua yrittäjän todelliseen rahantarpeeseen.

2. Haluatko tuotot käyttöön nyt vai tähtäätkö verojen minimoimiseen pitkällä aikavälillä?

Tärkeä osa yrittäjyyttä on tulevaisuuteen katsominen ja ennakkosuunnittelu. Onko tärkeää saada tuottoja käyttöön nyt, vai katsotko mieluummin kauemmas tulevaisuuteen? Nämä kannattaa ottaa huomioon, kun suunnittelet palkan ja osinkojen maksamista.

3. Muista hyödyntää kulukorvaukset ja päivärahat

Useassa yrityksessä kilometrikorvauksia ja päivärahoja maksetaan työntekijöille, mutta moni yrittäjä unohtaa, että voi maksaa niitä myös itselleen. Esimerkiksi kilometrikorvaukset ja päivärahat ovat yritykselle vähennyskelpoista menoa, mutta henkilökohtaisessa verotuksessa kyse onkin verottomasta tulosta.

Muista hyödyntää kaikki vähennyskelpoiset kulut, sillä näin vältyt maksamasta liikaa veroja. Verovähennyksillä voi säästää vuodessa jopa tuhansia euroja.

4. Osakeyhtiössä ei voi tehdä yksityisottoja

Toiminimiyrityksessä yrittäjä ei siis nosta palkkaa, vaan tekee yksityisottoja yrityksen tililtä. Nämä otot lasketaan veronalaiseksi tuloksi.

Yksityisotot tililtä eivät ole mahdollisia osakeyhtiössä. Tämä saattaa helposti unohtua yrittäjiltä, jotka ovat toimineet pitkään toiminimellä ja vaihtaneet sitten yhtiömuotoa. Osakeyhtiön omistajana ei siis kannata esimerkiksi maksaa henkilökohtaisia kuluja yrityksen pankkitililtä.

Tässäkin asiassa ennakkosuunnittelu kannattaa: kun olet etukäteen miettinyt kuinka paljon palkkaa kuukaudessa maksetaan, ei tarvitse tehdä yksittäisiä palkkanostoja useita kertoja kuukaudessa yllättävien menojen ilmaantuessa.

5. Osaava tilitoimisto on yrittäjän tärkein kumppani

Yrittäjän ei onneksi tarvitse olla yksin pohdintojensa kanssa. Tärkein kumppani verosuunnittelussa, palkanmaksussa ja yhtiömuotoon liittyvissä asioissa on osaava ja palveleva tilitoimisto, joka osaa neuvoa kaikissa pulmatilanteissa ja auttaa selvittämään parhaan yhdistelmän palkkaa ja osinkoa.

Kun valitset tilitoimistoa ja sopimusmallia, kannattaa selvittää mitä kaikkea palveluun kuuluu. Ammattitaitoinen tilitoimisto ei vain hoida kirjanpitoa ja palkanmaksua, vaan auttaa sinua myös kaikissa kysymyksissä ja vauhdittaa yritystäsi kasvuun.

Tonava on paljon muutakin kuin tilitoimisto. Haluamme olla vastuullinen taloushallinnon kumppani, joka auttaa sinua kaikissa yrityksen tärkeissä kasvuvaiheissa ja -tilanteissa. Tutustu palveluihimme täältä tai jätä yhteydenottopyyntö täältä. Voit myös olla suoraan yhteydessä Pasi Rissaseen, 050 389 8713.