Yrittäjyys tuo Johanna Matintalolle vapautta

Hiihtäjä Johanna Matintalo varautuu tulevaan omaa yritystä pyörittämällä. Tärkeää tukea tuoreelle yrittäjälle tarjoavat manageri ja kirjanpitäjä.

Johanna Matintalolla on takanaan pitkä ja tapahtumarikas kausi. Pöytyän urheilijoita edustava maajoukkuehiihtäjä pokkasi SM-kultaa sprinttihiihdosta ja SM-hopeaa viiden kilometrin perinteisellä sekä nousi palkintopallille myös maailmancupissa. Kauden päätti Suomen cupin voiton varmistaminen kotiladuilla Rovaniemellä.

Pitkää lomaa ammattiurheilija ei kuitenkaan ehdi viettää. Kun yksi kausi päättyy, alkaa seuraavan suunnittelu saman tien.

”Vapaata on tavallaan vain urheilusta, koska kaikki muu mitä on pinnalla, pitää hoitaa. Välillä sitä kadehtii normaaleja työssäkäyviä ihmisiä, joilla on lomaa tasaisesti ympäri vuoden”, Johanna pohtii nauraen.

Urheilijan arkeen kuuluu paljon muutakin kuin harjoittelua ja kilpailua. Yhteistyökumppanuuksilla, sosiaalisella medialla ja muilla urheilun ulkopuolisilla asioilla on alati isompi rooli suomalaisurheilijoiden toimeentulossa ja medianäkyvyydessä.

”Jos miettii kymmenen vuoden taa, tulokset olivat ainoa tapa, jolla pääsi huippunäkyvyyteen. Nykyään pelkät huipputulokset eivät riitä, vaan myös kaiken muun pitää olla kunnossa. Siinä on todella paljon hoidettavaa treenaamisen ohella.”

Oma yritys helpottaa arjen pyörittämistä

Yksilöurheilijan arki on onneksi tiimityötä. Yhteistyökumppanuuksien ja talouden hoidossa Johannalla on tukenaan manageri, joka varmistaa, että asiat hoituvat ajallaan ja Johanna pystyy keskittymään urheilemiseen.

”Hoidettavat asiat eivät kysy, miten minulla menee. Ne on hoidettava. Jos on huono jakso tuloksissa, ei voi vain kadota, vaikka tekisi mieli. Näinä hetkinä itselleni on ollut tärkeää, että rinnalla on ihminen, joka pitää minut pinnalla”, hän pohtii.

Johanna perusti oman yrityksen vuosi sitten arjen helpottamiseksi. Yrityksen kautta manageri voi hoitaa hänen puolestaan enemmän talouteen liittyviä asioita kuin tarkkaan säädellyssä urheilijarahastossa.

”Oma yritys on antanut vapaammat kädet rahankäyttöön. Se myös helpottaa yhteistöiden tekemistä ja laskuttamista. Ne ovat olleet tärkeitä syitä yrittäjäksi ryhtymisessä.”

Johannan manageri Sanna Valkeejärvi hoitaa yhteyksiä kumppaneihin, neuvottelee sopimuksia ja hoitaa Johannan laskutusta. Hän kertoo hoitavansa mahdollisimman paljon käytännön asioita, jotta Johanna voi keskittyä tärkeimpään.

”Tietenkin olemme yhdessä sopineet mitä esimerkiksi kumppaneille voi tarjota Johannan ajasta ja ollaan paljon yhteydessä muutenkin, niin on helppo edistää asioita vaivaamatta Johannaa vaikkapa kisamatkoilla ja leireillä.”

Tärkeässä roolissa Johannan yrittäjänpolulla on ollut myös tilitoimisto Tonava, joka huolehtii siitä, että yrityksen pyörittämiseen liittyvät tärkeät asiat, kuten verojen tilitykset ja tilinpäätökset, ovat kunnossa.

Johanna kiittelee Tonavaa sujuvasta yhteistyöstä. Omalta kirjanpitäjältä on aina saanut neuvoa ongelmatilanteissa.

”Osaava apu on ollut mahtavaa. Urheilijoiden yrityksiin liittyy kaikenlaisia yksityiskohtia, jotka on Tonavalla hoidettu hienosti. On ollut helpottavaa, ettei ole tarvinnut miettiä asioita liikaa.”

Myös Sanna on tyytyväinen siihen, miten Tonavalla on otettu huomioon urheilijan ja managerin tiivis yhteistyö.

”Sain selkeän perehdytyksen järjestelmään, sen jälkeen oli helppo vain ryhtyä töihin. Helpottaa myös, että kirjanpitäjältä saa nopeasti vastauksia, sillä urheilijan yrityksessä on kuitenkin omat juttunsa, mitä aina ei itse osaa kirjanpidollisesti ajatella.”

Ponnahduslauta uran jälkeiseen elämään

26-vuotiaalla Johannalla on vielä vuosia ammattilaisuraa jäljellä, mutta hän tiedostaa, ettei hän hiihdä kilpaa ikuisesti. Yrittäjyys onkin keino valmistautua tulevaan.

”Olen miettinyt, miten voisin turvata omaa tulevaisuuttani. Tämä on kuitenkin todella epävarma ammatti, ja yksikin paha loukkaantuminen voi tarkoittaa pitkää taukoa.”

Johannan mukaan ensimmäinen vuosi yrittäjänä on mennyt yllättävänkin hyvin. Hän pelkäsi yrittämisen olevan monimutkaista ja hankalaa, mutta todellisuus on ollut odotuksia sujuvampaa.

”Tietenkin yrittäjyydessä on myös kuluja ja hoidettavaa. Koen kuitenkin, että siitä on ollut hyötyä ja se on tuonut tietynlaista vapautta. Ja jos tulevina vuosina haluan laajentaa uraani, se on paljon helpompi toteuttaa yrityksen kautta.”

Johanna haaveilee esimerkiksi omien fanituotteiden myymisestä tai vaatemalliston tekemisestä. Hänen mukaansa parasta yrittäjyydessä onkin se, että sitä ei ole sidottu pelkästään urheiluun.

”Kun yritys on jo valmiina, ei tarvitse uran jälkeen alkaa miettiä, mistä asiasta perustaa yritys. Se on ponnahduslauta uran jälkeiseen elämään.”

Johannan vinkit yrittäjyyttä pohtivalle urheilijalle

Mieti taloudellista tilannettasi. Kuinka paljon saat tuloja urheilusta ja kumppanuuksista? Jos tulovirta on todella pieni, ei välttämättä kannata perustaa vielä yritystä.

Etsi tilitoimisto, joka on tehnyt töitä urheilijoiden kassa. Urheilijoiden pyörittämiä yrityksiä ei ole Suomessa kovinkaan paljoa, joten valitse ammattimainen tilitoimisto, joka ymmärtää urheilijoita.

Katso tulevaan. Yritys antaa mahdollisuuden tehdä töitä sen kautta myös urheilu-uran jälkeen.

Me Tonavalla kannustamme urheilijoita miettimään miten eri keinoin voisi tienata jo urheilu-uran aikana ja sen jälkeen. Aktiivisen urheilu-uran päätyttyä urheilija voi jatkaa näiden asioiden tekemistä, mitkä ovat lähellä sydäntä. Ole rohkeasti yhteydessä!