Maija Koistinen

Työskentely yritysmaailmassa on tuonut perspektiiviä kirjanpitäjän työhön

"Olen työskennellyt talouden ja kirjanpidon parissa viitisentoista vuotta eri tehtävissä. Ennen tilitoimistomaailmaa olin pääkirjanpitäjä suurehkossa yhdistyksessä, jossa hoidin myös palkanlaskennan. Olen työskennellyt myös taidekuljetuksiin erikoistuneessa yrityksessä, jossa tein laajasti taloutta ja paljon muuta hallinnollista työtä. Olin siellä muun muassa liikenteestä vastaa, ja kävin siinä sivussa liikennelupakoulutuksenkin.

Kirjanpitäjän työssä on iso etu, että on tehnyt muutakin kuin kirjanpitoa. Työskentely yhdistyksessä ja yrityksessä on tuonut perspektiiviä kirjanpitäjän tehtäviin. Ymmärrän nyt paremmin, millaista yrittäjän arki on.

Ennen Tonavalle tuloa olin kuusi vuotta kirjanpitäjänä suuressa tilitoimistossa. Halusin kuitenkin tietää, mitä muita mahdollisuuksia on. Halusin myös kokea, millaista on, kun työntekijöitä aidosti kuunnellaan.

Tonavalla olen päässyt vaikuttamaan työhöni. Täällä kuunnellaan työntekijöitä ihan eri tavalla kuin isossa toimistossa, ja byrokratia on huomattavasti pienempää. Johto on myös helpommin lähestyttävissä. Olemme työstäneet yhdessä esimerkiksi resursointia ja olleet kaikki yhtä mieltä siitä, että ei ole tarkoitus, että kirjanpitäjien kalenteri on koko ajan tupaten täynnä. On tärkeää, ettei plussatunteja kerry jatkuvasti ja että kaikki ehtivät pitää myös lomaa.

Päiviini kuuluu paljon asiakastyötä monenlaisten yritysten kanssa, ja autan asiakkaita kaikenlaisissa kysymyksissä puhelimitse ja sähköpostilla. Olen myös tiimiesimies, eli olen paljon tekemisissä Tonavan muiden työntekijöiden kanssa. Minua pyydettiin tiiminvetäjäksi, kun olin ollut hetken aikaa talossa. Olin jo ollut mukana miettimässä sisäisiä toimintatapoja, eikä sekään varmaan ollut haitaksi, että olen tehnyt näitä kirjanpidon hommia näinkin pitkään.

En ollut ajatellut tiimivetäjän roolia tätä ennen, mutta tartuin mahdollisuuteen. Olen vielä alussa tiiminvetäjähommissa, joten aion kouluttautua lisää. Roolin kehittäminen ja eteenpäin vieminen innostaa.

Tonavalla on hienoa se, että pystyy vaikuttamaan itse siihen, millainen työnkuva on. Jos sinut palkataan kirjanpitäjäksi mutta huomataan, että olet kiinnostunut muustakin, pystyt suuntaamaan sinne myös."

 

Me tonavalaiset

Nimi: Maija Koistinen
Titteli: Taloushallinnon tiiminvetäjä, KLT
Toimipaikka: Helsinki
Harrastukset: Lenkkeily ja pihalla puuhastelu
Ikimuistoisin päivä Tonavalla: Kick-off vuonna 2021, jolloin lähdettiin koko porukka purjehtimaan Helsingin edustalle.

Tonavan urasivuille pääset tästä.

Saana Härmä

On mahtavaa päästä antamaan aitoa lisäarvoa asiakkaalle

Taloushallinnon asiantuntija Saana Härmä vaihtoi työn muotialan logistiikan parissa tilitoimistotyöhön. Mukana seurasi ymmärrys pk-yritysten operatiivisesta toiminnasta.

”Jo aikoinaan aloittaessani liiketalouden opintoja mielessäni kävi, että taloushallinto voisi olla minulle se oikea suuntautumisvaihtoehto. Valitsin kuitenkin toisin, ja päädyin viideksi vuodeksi eri muotialan yrityksiin logistiikan ja hankinnan tehtäviin. Nopeatempoisella muotialalla oli kiinnostavaa työskennellä aikansa, mutta aloin kaivata työlleni merkityksellisyyttä ja päädyin irtisanoutumaan silloisesta tehtävästäni. Pidin hieman lomaa ja mietin, mikä minusta ’tulisi isona’.

Sitten vastaan tuli koulutusohjelma, jossa syvennyttiin sähköiseen taloushallintoon. Olin päässyt kurkistamaan alan arkeen jo aiemmissa työpaikoissani toimiessani tilitoimistojen kanssa ja hoitaessani osto- ja myyntireskontria. Tiesin siis jo pintapuolisesti, mitä kaikkea tilitoimistossa voisi päästä tekemään, ja mahdollisuus yhdistää asiakastyötä ja numeronpyörittelyä veti minua puoleensa.

Koulutusohjelman myötä pääsin töihin Tonavalle (2020). Oppimiskäyräni on ollut todella huima, mutta vielä on paljon opittavaa! Tämä on ala, jossa ollaan koko ajan uuden äärellä. Kun koulutuksen päätteeksi keskustelimme jatkosta, halusin ehdottomasti jatkaa Tonavalla. Sain myös valita, haluaisinko työskennellä asiakkaiden taloushallinnon parissa kokonaisvaltaisemmin vai perehtyä syvemmin esimerkiksi palkanlaskentaan.

Olen päässyt myös hyödyntämään aiempaa työkokemustani: ymmärrän hyvin erityisesti hankinnan ja logistiikan kokonaisuuksia ja kustannuksia sekä osaan auttaa asiakkaita esimerkiksi varastonhallinnassa. Jokaisen asiakasyrityksen liiketoiminta on omanlaistaan, ja yrityksiin perehtyminen on mielenkiintoista.

Alanvaihdon jälkeen minulla on paljon selkeämpi kuva siitä, miksi teen työtä. On mahtavaa päästä antamaan aitoa lisäarvoa asiakkaalle. On todella tärkeää, että joku on yrittäjän kanssa samalla puolella ja osaa kysyä ne oikeat kysymykset.”

 

Me Tonavalaiset

Nimi: Saana Härmä
Titteli: Taloushallinnon asiantuntija
Toimipaikka: Helsinki
Harrastukset: Kuntonyrkkeily, melominen, luonnossa liikkuminen ja käsityöt
Ikimuistoisin päivä Tonavalla: Kun pääsin vihdoin kasvotusten kaikkien kollegoitteni kanssa uudelle toimistolle koronasta johtuvan etätyösuosituksen poistuessa.

Tonavan urasivuille pääset tästä.